contact
- De bouw,
ook iets voor jou?

Onze regionale adviseurs helpen je graag. Stel hier je vraag!

Werken bij warm weer: zo hou jij het hoofd koel

In the summertime, when the weather is hot… werken veel bouwvakkers goedgeluimd onder de stralende zon. Maar die deugddoende uv-stralen zijn verraderlijk. Of je nu zelf op de werf staat, of jouw team buiten aan de slag is: hoge temperaturen vragen om meer maatregelen. Zo blijft buitenwerk veilig en comfortabel. En hou jij het hoofd koel, ook bij een hittegolf!

In the summertime, when the weather is hot… werken veel bouwvakkers goedgeluimd onder de stralende zon. Maar die deugddoende uv-stralen zijn verraderlijk. Of je nu zelf op de werf staat, of jouw team buiten aan de slag is: hoge temperaturen vragen om meer maatregelen. Zo blijft buitenwerk veilig en comfortabel. En hou jij het hoofd koel, ook bij een hittegolf!

Invloed van zon en warmte op je gezondheid

Bij warm weer moet je lichaam harder werken om af te koelen. Je bloed gaat sneller stromen, je hart sneller kloppen en je begint te zweten. Kortom, je lichaamstemperatuur stijgt. Overmatige blootstelling aan de zon kan grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Van uitslag of een zonnesteek, tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, … en in het slechtste geval zelfs huidkanker.

De zon geeft ons bovendien ook letterlijk kopzorgen: van vermoeidheid tot concentratieproblemen. De bediening van werktuigen en machines kan onveilig worden omdat de reactiesnelheid vermindert. En door zweethanden verlies je al snel grip op het werkmateriaal. Met alle gevolgen van dien…

Reactie van producten & materialen

Maar de warmte heeft niet enkel effect op jouw handelen in de bouw. Ook de producten en materialen waarmee je werkt, lijden er vaak onder. Zo kunnen mortel, beton en verf te snel drogen, of wil lijm soms niet goed meer hechten. Andere producten of materialen zullen dan weer uitzetten of net krimpen bij warmte. Veel fabrikanten raden het gebruik ervan dan ook af bij hogere temperaturen: door de kwaliteitsvermindering is het risico op incidenten en arbeidsongevallen te groot.

Welzijnswet: preventie primeert

Heb jij al gehoord van de welzijnswet? Die verplicht je als werkgever om het welzijn van je medewerkers te bevorderen. De wet wijst ook op de aanpak en gevolgen van werken in warm weer. Preventie primeert daarbij, en begint met een planmatige aanpak en een dynamisch risicobeheersysteem. Een grondige risicoanalyse is nodig om tijdig de nodige preventieve maatregelen te nemen. Van het invoeren van taakrotatie en een flexibele planning, tot het creëren van schaduw met panelen of zeilen.

5 coole tips voor comfy buitenwerk

 

Maar je kan ook zelf actie ondernemen. Dankzij deze 5 tips hou jij het hoofd koel bij hogere temperaturen op de werf:

  • Plan intensief werk op de koelere momenten van de dag
  • Vraag je leidinggevende om een aangepast uurrooster
  • Las voldoende pauzes in op schaduwplekken of in gekoelde ruimtes
  • Drink voldoende en zorg dat er steeds fris water binnen handbereik is
  • Draag luchtige kleding in lichte kleuren

3 preventie-punten die je niet koud mogen laten

 

Tot slot nog 3 belangrijke basisvoorzorgsmaatregelen die we willen opfrissen, ter preventie:

  • Gevaarlijke blootstellingsuren: tussen 12u en 16u: schaduw opzoeken!
  • Bescherm niet alleen je huid, maar ook je ogen tegen de zon: zonnebril bij de hand?
  • Onderzoek geregeld je huid: vertonen schoonheidsvlekjes veranderingen in kleur en vorm?

Meer weten over de risico’s, regelgeving en maatregelen bij (extreem) warm weer? Surf naar Buildingyourlearning.be. Je kan er o.a. deze toolboxfiche downloaden, met de voornaamste basisvoorzorgsmaatregelen nog eens samengevat.

of praat mee op
#debouwkijktverder