contact
- De bouw,
ook iets voor jou?

Onze regionale adviseurs helpen je graag. Stel hier je vraag!

De veiligheidshelm: absolute hoofdzaak op de werf

De veiligheidshelm zit niet altijd even fijn. En als het snikheet is, ben je hem liever kwijt dan rijk. Toch? Maar ondanks die ongemakken moet het dragen van een helm toch een automatisme worden binnen de bouwsector. Niet meteen overtuigd? Wij wel, en wij leveren graag het bewijs.

De veiligheidshelm zit niet altijd even fijn. En als het snikheet is, ben je hem liever kwijt dan rijk. Toch? Maar ondanks die ongemakken moet het dragen van een helm toch een automatisme worden binnen de bouwsector. Niet meteen overtuigd? Wij wel, en wij leveren graag het bewijs.

Wetenschappelijke waarheid

Even testen! Laat je een hamer van een halve kilogram op je voet rusten, dan zal je de druk ervan voelen. Maar pijn? Nee, dat ervaar je hierbij totaal niet. Wat denk je ervan om diezelfde hamer van één meter hoogte op je voet te laten vallen? Exact: dat lijkt je allesbehalve een fijn idee. Logisch ook,  want je beseft maar al te goed dat de klap van de hamer op hoogte véél meer pijn zou doen.

Nog een testje, met diezelfde hamer. Stel: je ligt plat op de grond en iemand laat de hamer vanop één meter hoogte op je maag vallen. Aangenaam zal dit niet zijn, al zal je er ook geen ernstige gevolgen aan overhouden. Willen we hetzelfde doen boven je hoofd, dan zal je er niet aan denken om dit toe te laten. Je weet immers dat de klap véél harder zal aankomen op je hoofd dan op je maag.

Conclusie: we zien dat niet alleen de hoogte van het voorwerp ertoe doet, maar ook het lichaamsdeel waarop het voorwerp terechtkomt. Zelfs een kleine schroef die van een hoogte naar beneden valt, kan een ernstig letsel tot gevolg hebben.

Tijd voor een échte test

Niet overtuigd? Hoog tijd voor een échte test dan. Om je de pijn te besparen, hebben we die zelf uitgevoerd. Welk effect hebben een schroef, een scherf van een dakpan en een hamer als ze vanop één of twee verdiepingen hoog op een watermeloen vallen? En wat is het verschil als we diezelfde meloen een veiligheidshelm op zetten? Het resultaat zie je in dit filmpje:

 

Safety first!

Je zag het al: de gladde oppervlakte van de veiligheidshelm zorgt ervoor dat het vallende voorwerp afketst. Het binnenwerk dempt tegelijkertijd de klap. Maar een veiligheidshelm behoedt je niet alleen voor vallende voorwerpen. Hij beschermt je ook bij het stoten van je hoofd tegen obstakels, bij het transport van zakken of pakken op je hoofd of je schouders, en tegen wegvliegende deeltjes en spattende producten. Allemaal risico’s die op een bouwwerf voortdurend aanwezig zijn.

Een helm voor elke job

Een veiligheidshelm bestaat uit een helmschaal, een binnenbekleding of binnenwerk, en eventueel toebehoren. Afhankelijk van de temperatuur worden helmschalen vandaag vooral gemaakt uit thermoplastische of thermohardende materialen. En zoals er op elk potje een deksel past, past er ook op elke job een helm. Zo hebben sommige veiligheidshelmen bijvoorbeeld extra hulpstukken of oorbeschermers. Bouwprofessionals die vaak moeten bukken, zijn bijvoorbeeld gebaat bij een veiligheidshelm met een verlengde achterkant. Die beschermt de nek en het achterhoofd altijd voldoende tegen vallende voorwerpen als ze gebukt aan het werk zijn.

Meer weten over veiligheidshelmen, hun onderhoud of de regels hieromtrent?
Je leest er alles over in deze preventiefiche.

  • In samenwerking met