The future is here: (zoveel) ZIN in Brussel-Noord

Weldra waait er een nieuwe wind door de Brusselse Noordwijk. De kille WTC-torens die tot nu de monotone Manhattanwijk domineerden, maken stilaan plaats voor een innovatief kantoor-, woon- en hotelcomplex: enter Project ZIN, dat het anders en beter wil doen. En vooral: Brussel-Noord teruggeven aan de mensen.

Weldra waait er een nieuwe wind door de Brusselse Noordwijk. De kille WTC-torens die tot nu de monotone Manhattanwijk domineerden, maken stilaan plaats voor een innovatief kantoor-, woon- en hotelcomplex: enter Project ZIN, dat het anders en beter wil doen. En vooral: Brussel-Noord teruggeven aan de mensen.

ZIN heeft letterlijk torenhoge ambities.
Ze wil een multifunctioneel en inspirerend leefkader creëren waar mensen elkaar vinden, zowel op als naast het werk.

 

Van zielloos naar zebra-stijl

 

Het zogeheten ‘Manhattanplan’ wilde in de jaren 60 in de Brusselse Noordwijk een World Trade Center neerplanten. Ambitieus en futuristisch, maar met een desastreuze uitwerking: duizenden onteigeningen, talloze hectaren braakland en amper drie van de acht geplande WTC-torens. Het resultaat: een zielloze kantoorwijk, zonder menselijke touch. Daar brengt ZIN nu verandering in.

 

ZIN zal de bestaande torens ontmantelen en met elkaar verbinden door een nieuw volume van liefst 14 verdiepen met dubbele hoogte. Een innovatieve constructie om verschillende functies – én mensen – met elkaar te verbinden: flexibel werken, wonen en leven in één gebouw. Zoals de strepen van een zebra zitten de functies in elkaar verweven. Hierdoor zal er altijd volop leven zijn in het gebouw, zeven dagen op zeven, met verschillende gebruikers op verschillende tijdstippen.

Open stads-serre

Een gemengde invulling dus, met heel wat kantoorruimtes, maar ook appartementen, een hotel, sport- en vrijetijdsinfrastructuur, horeca en handelszaken. En véél groen. De relatie met de stad is totaal herdacht: ZIN zal volledig opgenomen zijn in het bestaand stedelijk ecosysteem, met een open venster op de stad. Het gelijkvloers wordt een echte ‘transparante’ trekpleister in de stad, met een grote publiekelijke serre die zal werken als een ontmoetingsplaats in de wijk. Met on top: een majestueus uitzicht van op het dakterras. ZIN wil zo bijdragen tot een heel nieuwe dynamiek in de Noordwijk van Brussel.

ZIN in cijfers

ZIN wil een echte referentie worden. En het moet gezegd: zowel qua architectuur, ontwerp, maar ook milieuvriendelijkheid en circulariteit wordt de lat zeer hoog gelegd.

Enkele concrete cijfers:

  • 110.000 m2 bebouwd gebied
  • 75.000 m2 kantoren, 14.000 m2 woongelegenheid
  • 6.000 flexibele werkplekken
  • 200 hotelkamers, 100 appartementen
  • 65% van het bestaande gebouw wordt behouden
  • 30.000 ton beton wordt hergebruikt in het nieuwe beton
  • 97% van de nieuwe materialen zijn duurzaam en weinig vervuilend
  • 70% van de verwarmings- en koelingsbehoeften wordt gecoverd door ondergrond-warmte

Wist je trouwens dat…

… het ZIN-project in 2019 bekroond is als winnaar van be.exemplary in de categorie ‘Grote particuliere projecten’? Be.exemplary is een projectoproep om voorbeeldige bouw- en renovatieprojecten te stimuleren en te belonen in termen van duurzame stedelijke ontwikkeling.

 

Meer weten over dit innovatieve project? Beleef elke stap mee via zin.brussels.

Project in samenwerking met vastgoedbelegger en -operator Befimmo.