Loopt de Bouwstagiair van het jaar bij jou rond? Doe mee en win!
Stagiairs zijn de toekomst van je bedrijf – en de hele bouwsector. Daarom zetten we…
Met de feestdagen in aantocht is het haast alweer tijd om het volgende deel van het schooljaar voor te bereiden. Het is dus het ideale moment om een kijkje te nemen naar enkele leuke uitstapjes voor het volgende trimester. Zoek je nog enkele interessante bouwgerelateerde ideeën om je leerlingen te activeren, dan helpen wij je graag uit de nood!
Antwerpen
Ben je op zoek naar de meest relevante en gerichte ervaring rond bouwen, dan is Kamp C je eerste bestemming. Leerlingen in de 3e graad secundair onderwijs vinden er alles over hernieuwbaarheid in de bouw, herbruikbare (bouw)materialen en de nieuwste technieken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij een heuse 3D-betonprinter, inclusief volledig 3D geprint-huis! Kijk op www.kampc.be.
Voor de 1 graad secundair onderwijs organiseert Hylas in Kamp C eveneens een workshop rond modulair en circulair bouwen met aandacht voor biogebaseerde bouwmaterialen. Ze maken er kennis met een gesimuleerde bouwwerf aan de hand van een digitaal bouwplan en een online game zodat ze alle functies uit de bouwwereld kunnen ontdekken. Een echte doe-ervaring! Kijk op www.kampc.be/rondleidingen-en-expo/hylas.
Wil je met jouw klas eens langsgaan op een échte werf, dan verwelkomt de Scheldetunnel je met open armen. Dit onmisbare onderdeel van de grote Oosterweelverbinding stelt zijn deuren open voor klassen uit de 3e graad secundair onderwijs. Bovendien kan je deze trip combineren met een bezoek aan BOUWtalent, het ervaringscentrum in hartje Antwerpen. Kijk op www.talentenwerf.be/werfbezoek-scheldetunnel en op www.debouwkijktverder.be/events/bouwen-aan-de-toekomst-bouwtalent-verwelkomt-leerlingen-3e-graad-secundair.
Daarnaast vind je in de provincie Antwerpen nog heel wat praktische klasuitstappen op de website van klasopstap.be. Zelf meubeltjes bouwen, de wereld van elektromechanica ontdekken of een introductie in elektriciteit? Je vindt vast wel een uitstap naar je zin. Kijk op www.klasopstap.be.
Mechelen
Mogen de thema’s iets breder gaan dan uitsluitend de bouw, dan hebben we nog enkele andere leuke tips voor jou! Al jaren vind je bij Technopolis de leukste, meest interactieve manieren om kinderen kennis te laten maken met wetenschap en STEM-thema’s. Voor klasuitstapjes ieden ze een bezoek op ieders maat: van kleuters tot de 3e graad secundair onderwijs. Bovendien bieden ze op hun website heel wat materiaal, zoals filmpjes, aan om je bezoek tot in de puntjes voor te bereiden. Zoek je een ervaring die foolproof is, dan ben je hier aan het goede adres. Geschikt vanaf de derde kleuterklas. Kijk op www.technopolis.be/nl/scholen.
Hasselt
Niet alleen in Mechelen weten ze hoe je de ideale bouwuitstap in elkaar bokst. De bollebozen van de PXL Stem Academy verwelkomen je leerlingen (van 7 tot 18 jaar) in Hasselt met lasers, robots én de mogelijkheid om jullie eigen huis te bouwen. Kijk op www.pxl-stem-academy.be/product/bouw.
Gent
Aan de andere kant vind je in Gent het Beroepenhuis: kinderen en jongeren (vanaf het 5e jaar basisonderwijs) krijgen een brede kennismaking met verschillende beroepen, waaronder heel wat technische en bouwgerelateerde jobs. Ook hier krijg je heel wat lesmateriaal dat je helpt om je bezoek voor te bereiden en om een flinke nabespreking te organiseren. Zo worden heel wat technische jobs niet alleen tastbaar, maar ook ongezien boeiend. Kijk op www.beroepenhuis.be.
Essen
Wist je dat we in Vlaanderen beschikken over een echt Robotland? Dit funpark in Essen laat jongeren tussen 5 en 15 jaar kennismaken met de meest innovatieve robottechnieken van dit moment. Zo kruipen je leerlingen zelf in de cockpit van een vliegtuig, fietsen ze door allerhande VR-werelden, vliegen ze met drones en besturen ze zelf kranen. Ook voor leerkrachten is dit één van de boeiendste uitstapjes die je dit jaar zal maken! Kijk op www.robotland.tv/robotland-onderwijs.
Aanvullend op de lessen (vrijetijdskampen)
West-Vlaanderen
Bij de Techniekacademie kunnen leerlingen (vanaf 12 jaar) terecht voor unieke ervaringen die hen de klas uit trekken. Doorheen het schooljaar brengen ze hen in hun vrije tijd in contact met robots en techniek, tijdens de schoolvakanties bieden ze kampen aan. Daarnaast hebben ze heel wat vormingen te bieden voor leerkrachten, zodat je nog dichter bij je leerlingen kan staan. Voor jou dus (helaas?) geen tripje, maar wel een pad naar interactieve en diepgaandere lessen. Kijk op www.techniekacademie.be.
Dé eindejaarsreis: vrijwilligers(bouw)kamp
Wil je de leerlingen een écht bijzondere schooluitstap aanbieden, dan heeft de Bouworde Vlaanderen misschien wel de beste tip: een vrijwilligersreis. Irrigatieoplossingen bouwen en onderhouden in Marokko, een schooltje renoveren in Albanië of een bibliotheek bouwen in Togo? Het kan allemaal. Mag het wat minder exotisch, dan zijn er eveneens heel wat mogelijkheden in eigen land. Deze reizen zijn perfect te combineren met culturele uitstappen in de buurt. Kijk op www.bouworde.be/nl/vrijwilligersreizen/voor-scholen-en-groepen.
Een wat? Een roefeldag is een dag waarop bedrijven hun deuren opengooien om kinderen en jongeren een kijkje achter de schermen te geven. Zo maken ze kennis met hun droomberoepen door ze echt te beleven. Elke regio organiseert zijn eigen roefeldag, meestal eind juni. Via de Instagram-hashtag #roefeldag vind je alvast vele leuke foto’s die inspirerend werken – ook uit de bouwsector. Kijk dus zeker rond in je eigen buurt wanneer er eentje plaatsvindt en zorg dat je hem zeker niet mist!
Een interessante les vormt een belangrijke hoeksteen om de bouwwereld voor te stellen aan je klas. Zoek je daarvoor nog inspiratie? Dan is deze blog jouw ideale startpunt!