contact
- De bouw,
ook iets voor jou?

Onze regionale adviseurs helpen je graag. Stel hier je vraag!

7 klasuitstappen die (verder)bouwen op je lessen

Wat is leuker dan leren over de bouwsector? Juist: het gewoon zelf beleven! We reiken je de beste tips aan om je samen met je leerlingen onder te dompelen in de wondere wereld van (bouw)problemen, oplossingen en de coolste toestellen en gadgets. Waar wacht je nog op?

Wat is leuker dan leren over de bouwsector? Juist: het gewoon zelf beleven! We reiken je de beste tips aan om je samen met je leerlingen onder te dompelen in de wondere wereld van (bouw)problemen, oplossingen en de coolste toestellen en gadgets. Waar wacht je nog op?

Een interessante les vormt een belangrijke hoeksteen om de bouwwereld voor te stellen aan je klas. Zoek je daarvoor nog inspiratie? Dan is deze blog jouw ideale startpunt. Is je klas al wat verder gevorderd en mag het allemaal wat concreter worden? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Van beleven tot bouwen (Antwerpen, Mechelen, Hasselt, Gent)

Antwerpen

Ben je op zoek naar de meest relevante en gerichte ervaring rond bouwen, dan is Kamp C je eerste bestemming. Je vindt er alles over hernieuwbaarheid in de bouw, herbruikbare (bouw)materialen en de nieuwste technieken. Let op: Kamp C is geschikt voor de iets oudere leerlingen (3e graad secundair onderwijs).

Mechelen

Mogen de thema’s iets breder gaan dan uitsluitend de bouw, dan hebben we nog enkele andere leuke tips voor jou! Al jaren vind je bij Technopolis de leukste, meest interactieve manieren om kinderen kennis te laten maken met wetenschap en STEM-thema’s. Voor klasuitstapjes bieden ze een bezoek op ieders maat: van kleuters tot de 3e graad secundair onderwijs. Bovendien bieden ze op hun website heel wat materiaal, zoals filmpjes, aan om je bezoek tot in de puntjes voor te bereiden. Zoek je een ervaring die foolproof is, dan ben je hier aan het goede adres. Geschikt vanaf de derde kleuterklas.

Hasselt

Niet alleen in Mechelen weten ze hoe je de ideale bouwuitstap in elkaar bokst. De bollebozen van de PXL Stem Academy verwelkomen je leerlingen (van 7 tot 18 jaar) in Hasselt met lasers, robots én de mogelijkheid om jullie eigen huis te bouwen.

Gent

Aan de andere kant vind je in Gent het Beroepenhuis: kinderen en jongeren (vanaf het 5e jaar basisonderwijs) krijgen een brede kennismaking met verschillende beroepen, waaronder heel wat technische en bouwgerelateerde jobs. Ook hier krijg je heel wat lesmateriaal dat je helpt om je bezoek voor te bereiden en om een flinke nabespreking te organiseren.

Voor leerlingen én leerkrachten (verspreid over Oost- en West-Vlaanderen, Essen)

West-Vlaanderen

Bij de Techniekacademie kan je (vanaf 12 jaar) terecht voor leerlingen van alle leeftijden. Niet zozeer voor klasuitstapjes, maar wel voor ervaringen die niet te missen zijn. Doorheen het schooljaar brengen ze leerlingen in hun vrije tijd in contact met robots en techniek, tijdens de schoolvakanties bieden ze kampen aan. Daarnaast hebben ze heel wat vormingen te bieden voor leerkrachten, zodat je nog dichter bij je leerlingen kan staan. Geen tripje, wel een weg naar betere, leukere en diepgaandere lessen.

Essen

Van robots gesproken: wist je dat we in Vlaanderen beschikken over een echt Robotland? Dit funpark in Essen laat jongeren tussen 5 en 15 jaar kennismaken met de meest innovatieve robottechnieken van dit moment. Zo kruipen je leerlingen zelf in de cockpit van een vliegtuig, fietsen ze door allerhande VR-werelden, vliegen ze met drones en besturen ze zelf kranen. Eén van de meest hands-on ervaringen die je momenteel zal vinden!

Roefeldagen

Vlaanderen

Zoek niet naar een ‘roefeldag’ in je woordenboek, toch is de kans groot dat je er al eens van hebt gehoord. Een roefeldag is namelijk een dag waarop bedrijven hun deuren opengooien om kinderen en jogneren een kijkje achter de schermen te geven. Zo maken ze kennis met hun droomberoepen door ze echt te beleven. Elke regio organiseert zijn eigen roefeldag, meestal eind juni. Via de Instagram-hashtag #roefeldag vind je alvast vele leuke foto’s die inspirerend werken – ook uit de bouwsector. Kijk dus zeker rond in je eigen buurt wanneer er eentje plaatsvindt en zorg dat je hem zeker niet mist!

Heb je vragen of tips over bouwuitjes? Aarzel niet om met ons contact op te nemen, we helpen je graag verder!