contact
- De bouw,
ook iets voor jou?

Onze regionale adviseurs helpen je graag. Stel hier je vraag!

Bouwuitjes voor jong en oud(ers): leerrijk, interactief en bij jou in de buurt

Zijn jouw kinderen tussen 7 en 14 jaar? Dan is de kans groot dat ze graag creatief aan de slag zijn. Met de krokusvakantie in het vooruitzicht geven wij je de leukste tips voor één of meerdere dagen aan interactief bouwplezier.

Zijn jouw kinderen tussen 7 en 14 jaar? Dan is de kans groot dat ze graag creatief aan de slag zijn. Met de krokusvakantie in het vooruitzicht geven wij je de leukste tips voor één of meerdere dagen aan interactief bouwplezier.

Dat kinderen graag bezig zijn, hoeven we je niet te vertellen. Dat de bouw hen de ideale speeldate kan bezorgen, dat is misschien wél nieuws. Toch is het zo: dingen ontwerpen, maken, problemen oplossen en… weer afbreken. Welk kind houdt er niet van?

De stijgende interesse van jongeren in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) zorgt ervoor dat je vandaag heel wat initiatieven, dagtrips en meerdaagse kampen kan vinden die niet alleen leerrijk en uitdagend zijn, maar ook vooral heel erg leuk én cool. Bovendien vind je zoveel opties dat er altijd wel een bouwuitje te beleven valt bij jou in de buurt.

Constructieve én destructieve ervaringen

Onderaan vind je een lijst met dagtrips en meerdaagse kampen die we je zeer kunnen aanraden. Je vindt ze verspreid over heel Vlaanderen, elk met een eigen insteek. Wil je je kinderen leren hoe ze creatief problemen kunnen oplossen? Of wil je hen eerder de kans geven om iets op te bouwen dat ze dan zelf mogen afbreken?

Kies voor een beleving die kinderen de handen uit de mouwen laat steken, of zet hen aan het werk bij het plannen van een moderne stad. Je vindt vast wel iets voor jouw (klein)kinderen. Ontdek hieronder alle bouwuitjes/bouwkampen!

Antwerpen

  • Eén van de gekendste wetenschapsbelevingen vind je bij Technopolis. In het Mechelse belevingscentrum maak je niet alleen kennis met wetenschap en techniek, dankzij (onder meer) LEGO Studio 2.0 leer je kinderen bouwen aan de stad van de toekomst.

Oost- en West-Vlaanderen

  • In Oost- en West-Vlaanderen brengt de Techniekacademie de circulaire economie tot leven. Klinkt droogjes, maar is het niet: je kinderen leren er hoe een duurzame wereld in elkaar zit en hoe zij daartoe kunnen bijdragen – spelenderwijs uiteraard.
  • In Gentbrugge breng je jouw kinderen naar de Bouwspeelplaats, waar ze ontdekken wat de bouw hen nu al te bieden heeft.

Limburg

  • De PXL Hasselt organiseert in de STEM Academy bijvoorbeeld workshops, themafeestjes, bedrijfsbezoeken,… voor de allerjongsten (vanaf 6 jaar) tot jongvolwassenen in het hoger onderwijs. Tijdens de krokusvakantie, van 12 tot en met 16 februari, organiseren ze de ‘Bouwrakkers’, een kamp (zonder overnachting) voor jongeren van 7 tot en met 16 jaar. Ze leren er muren metsen, vloeren leggen, daken dekken,… Alles wat je in de bouw maar kan en wil doen. Deed je dit kamp al eens? Geen probleem: dan maken de begeleiders het voor jou gewoon wat uitdagender!
  • Ook voor bredere STEM-richtingen organiseert PXL heel wat leuks. Bekijk hier de volledige agenda.

Meerdaags bouwplezier

  • Heyo organiseert verschillende soorten kampen (met en zonder overnachting) tijdens de schoolvakanties, waarbij bouwthema’s vaak terugkomen. Denk maar aan een LEGOkamp of een uitvinderskamp. Voor de krokusvakantie zijn er nog heel wat kampjes die nog enkele vrije plekken hebben, zoals de Techniekfabriek (5-6 jaar), het Uitvinderskamp (7-12 jaar) of de Duploweek (3-5 jaar). In de Paasvakantie vind je hier ook een Bouwkamp (7-12 jaar), Knap Vakmanschap-kamp (7-12 jaar) en Bouwtopia (7-12 jaar).
  • Bij Thrill Campz mag het allemaal wat avontuurlijker zijn. Sjorren, kampen en eigen constructies bouwen,… Al doende worden jongeren aangemoedigd om out of the box te denken in competitieve spelletjes. Boek nu al een plekje voor je kind tijdens de zomervakantie. Wat dacht je van een Creatorz-kamp, een Drone campz of een Junior Builderz-kamp?Spelenderwijs gaan ze aan de slag met concepten, technieken en technologie uit de bouw.
  • Play & Sport organiseert regelmatig kampen die van de allerjongsten echte bouwvakkers maakt. Klimmen, klauteren en ravotten: hun energie kunnen ze er vast wel kwijt. In de krokusvakantie organsieren ze de Clics & Legostage voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, en de Wetenschaps- en Techniekstage – inclusief een bezoek aan technopolis!

Bouwplezier op aanvraag

Wat is er fijner dan iets maken met je eigen handen? Het weer afbreken natuurlijk! De Werf van Circus De Sven misschien wel de ludiekste manier om met bouwen in contact te komen. In dit ‘meespeeltheater’ bouwen kinderen zelf de toestellen waarmee ze zullen spelen – en breken ze nadien alles weer af.

Blijf je liever thuis…

…dan ga je gewoon thuis aan de slag met verschillende bouwideetjes. Mama Nathalie geeft je alvast een sterke voorzet met 20 bouwideeën die je tijdens de kerstvakantie kan proberen met je kinderen. Aan de slag!

Heb je vragen of tips over bouwuitjes? Aarzel niet om met ons contact op te nemen, we helpen je graag verder!