contact
- De bouw,
ook iets voor jou?

Onze regionale adviseurs helpen je graag. Stel hier je vraag!

De bouw – zeker iets voor een vrouw!

Vrouwen vinden steeds vaker hun weg naar de bouw en daar zijn heel wat redenen voor!

Vrouwen vinden steeds vaker hun weg naar de bouw en daar zijn heel wat redenen voor!

Ok, er is nog werk aan de winkel. Of zeggen we beter – op de werf? Maar het percentage vrouwen in een mannenberoep én in de bouw blijft elk jaar stijgen, zo zitten we nu aan 8% van de sector. En dat juichen wij alleen maar toe! Er zijn dan ook zo’n 13.000 vacatures te vullen binnen de sector.

Een grote evolutie

HR-dienstengroep Liantis stelde een profiel op van de bouwmedewerker in 2020 aan de hand van de loongegevens van 24.847 Belgische bouwmedewerkers. Het hoeft niet te verbazen dat de meeste onder hen (90%) mannen zijn.

Bij de arbeiders ligt het percentage mannen zelfs op 99,5%. “Bij de bediendenfuncties ligt het aandeel mannen op 52,5% en is de man-vrouwverdeling dus véél meer in evenwicht”, aldus Matthias Debruyckere van het kenniscentrum bij Liantis. “We zien ook dat er elk jaar iets meer vrouwelijke werknemers starten in de bouw, en dat is natuurlijk een goede zaak. In 2020 was al 11% van de nieuwe medewerkers een vrouw, in 2018 9%.”

In 2020 was al 11% van de nieuwe medewerkers een vrouw, t.o.v. 9% in 2018. En dat is een goede zaak!
Matthias Debruyckere
kenniscentrum Liantis

Bye, bye fysieke arbeid – hallo digitalisering op de werf

“We zien nu vooral vrouwelijke medewerkers bij de afwerking (schilders en decorateurs), en hopen dat die opwaartse evolutie zich verderzet en uitbreidt naar de andere subsectoren in de bouw”, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie. “Dankzij de digitalisering, die in volle opgang is in de bouwsector, gaat het al lang niet meer uitsluitend over fysiek zwaar werk. Talloze nieuwe technieken bieden zich aan. Denk daarbij aan virtual reality, robotisering, de toepassing van BIM en 3D-printing.”

Haal mee vooroordelen onderuit

De bouw is niets voor vrouwen?
Vrouwen zijn niet sterk genoeg?

Dit filmpje haalt de grootste vooroordelen onderuit: