contact
- De bouw,
ook iets voor jou?

Onze regionale adviseurs helpen je graag. Stel hier je vraag!

Net afgestudeerd? Tijd om te bouwen aan je carrière!

Zet je eerste stappen als volwaardige professional in de bouw, met deze tips. Laat ons de eerste zijn om je te feliciteren! Je hebt er hard voor gewerkt en dat heeft duidelijk geloond. En wees gerust: als je nog niet helemaal weet wat je nu met je diploma of je carrière wil gaan aanvangen – dat is volkomen normaal. We’ve got you covered!

Zet je eerste stappen als volwaardige professional in de bouw, met deze tips. Laat ons de eerste zijn om je te feliciteren! Je hebt er hard voor gewerkt en dat heeft duidelijk geloond. En wees gerust: als je nog niet helemaal weet wat je nu met je diploma of je carrière wil gaan aanvangen – dat is volkomen normaal. We’ve got you covered!

Een jobzoektocht, hoe begin je eraan?

Een job in de bouw vind je tegenwoordig redelijk snel. Iedereen is dan ook op zoek naar nieuwe collega’s – maar hoe vind je in alle aanbiedingen en mogelijkheden nu wat écht jouw ding is? Met je diploma op zak ben je alvast klaar om die eerste stappen te zetten.

Beginnen, dat doe je bij het begin: je bekijkt vacatures. Makkelijk gezegd, maar waar vind je die juist? Online vind je al heel wat. Op de website van VDAB, bijvoorbeeld, vind je een hele pagina die enkel en alleen is gericht op jouw sector.

Hier kom je niet alleen in contact met alle interessante vacatures die op dat moment te vinden zijn, je krijgt er ook meer informatie over de sector en extra opleiding. Je kan via VDAB zelfs nog extra opleidingen volgen – deze brengen je vaak zelfs rechtstreeks in contact met mogelijke werkgevers.

Bekijk ook zeker de website en app van BILDR: dit platform staat helemaal in jouw teken. Mensen zoals jij vinden hier relevante jobaanbiedingen in de verschillende jobs waar jij geschikt voor bent. Hoe de app werkt? Simpel: je maakt een profiel aan en de app matcht je met bedrijven die voldoen aan jouw wensen en interesses. Lees er hier meer over. Hoe makkelijk kan het zijn?

Offline is ook heel wat te beleven

In de echte wereld vind je eveneens heel wat leuke en boeiende initiatieven die jouw carrière in de bouw op weg zetten.

In Antwerpen vind je bijvoorbeeld De Talentenwerf. Zij brengen infosessies en bezoekdagen samen die worden georganiseerd door bouwbedrijven. Je kan er eveneens relevante extra opleidingen vinden en je komt zo meteen in contact met (misschien wel) je volgende werkgever.

Daarnaast heb je misschien al gehoord van de Oosterweelverbinding? Deze gigantische Antwerpse werf behoort met zijn project tot één van de grootste openbare werven in Europa. En zal dat nog even blijven ook. Draag je steentje bij en kijk op de website van de Grote Verbinding. Hier vind je jobs die mee aan de slag gaan via VDAB, Stad Antwerpen, AG Vespa en bouwheer Lantis.

Op 6 maart 2024 vindt dan weer de Jobbeurs plaats van de AP- en KdG-hogescholen in Antwerp Expo. Studenten die afstuderen in bijvoorbeeld huizenbouw en wegenbouw komen hier rechtstreeks in contact met bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe collega’s.

In Brussel kan je daarnaast wekelijks terecht op de infosessies van Construcity.Brussels. Iedere dinsdag om 9u organiseren ze momenten waar je meer informatie krijgt over je carrière-opties in de bouwsector. Aansluitend kan je deelnemen aan een oriëntatiegesprek waarbij je individuele begeleiding krijgt voor jouw jobzoektocht.

Ten slotte doe je er goed aan om regelmatig een bezoekje te brengen aan onze evenementenagenda! Hier vind je steeds een up-to-date overzicht van events bij jou in de buurt die je in contact kunnen brengen met de bouw. Kom bijvoorbeeld zeker langs op één van de bouwsafari’s – je stapt dan mee op onze bus om een bezoekje te brengen aan verschillende werven. Zo kan je zien, proeven en ruiken wat het is om middenin de bedrijvigheid te staan.

De vacature heb je, wat nu?

Je weet nu iets beter wat je wilt en je hebt misschien wel enkele leuke, interessante vacatures ontdekt. De volgende stap ligt dan wellicht iets meer buiten je comfortzone. Sommige platformen als BILDR maken ze overbodig, maar in veel gevallen zal je ze nog nodig hebben: een CV en een begeleidende brief.

Ook hier kan VDAB je een dienst bewijzen. Op hun website lijsten ze namelijk zowel voorbeelden op van CV’s als van begeleidende brieven die je – uiteraard met enkele persoonlijke aanpassingen – kan gebruiken voor je eigen exemplaar. Lees hier verder voor meer tips over je motivatiebrief.

De volgende stap is dan natuurlijk je sollicitatiegesprek. Onze grootste tip hier is simpel: wees jezelf, heb vertrouwen in je talent(en) en wees op tijd!

Ben je helemaal klaar om te beginnen?

Ondertussen weet je waar je terecht kan om je zoektocht te beginnen en hoe je contact opneemt om te solliciteren. Vergeet evenwel niet dat je steeds een veiligheidsopleiding moet volgen (of in het verleden moet hebben gevolgd), binnen de maand na je eerste tewerkstelling. De bouw is een geweldige sector, maar één waar veiligheid steeds op de eerste plaats komt.

Ben je nog niet helemaal overtuigd van werken in de bouw? Lees dan hier wat meer over de vele voordelen van deze boeiende sector!

Kickstart je carrière in de bouw