contact
- De bouw,
ook iets voor jou?

Onze regionale adviseurs helpen je graag. Stel hier je vraag!

De aardappel: het bouwmateriaal van de toekomst?

Met meer dan 4 miljoen ton uit de Belgische aardappelteelt, zijn aardappelen een vaste waarde in onze regio’s. Nu blijkt dat we deze lekkernij ook kunnen gebruiken om composteerbare, biodegradeerbare bouwmaterialen te maken. Hoe werkt dat?

Met meer dan 4 miljoen ton uit de Belgische aardappelteelt, zijn aardappelen een vaste waarde in onze regio’s. Nu blijkt dat we deze lekkernij ook kunnen gebruiken om composteerbare, biodegradeerbare bouwmaterialen te maken. Hoe werkt dat?

Van aardappelschil naar biodegradeerbare vezelplaat

De aardappelen die we gebruiken voor deze biodegradeerbare toepassingen, komen meestal uit de voedingssector. Na raffinageprocessen van aardappelschillen vormt er zich een natuurlijk bindmiddel. Meng je dat met natuurlijke vezels van aardappelen, bamboe, gerecycleerd hout en/of hop, dan krijg je vezelplaten zonder de schadelijke stof formaldehyde. Deze Britse firma gebruikt deze techniek momenteel voor het creëren van bioplastic dat kan ingezet worden voor zowel de interieursector, als de mode-industrie!

Van zetmeel naar biobuis

Naast de schil, kunnen we ook gebruik maken van het zetmeel van aardappelen. Dit halen we uit het vocht dat vrijkomt bij het versnijden van aardappelen in friet- of chipsfabrieken. De buizen die we hiermee kunnen maken zouden even sterk en zuiver zijn als conventionele PVC- of HDPE-buizen en geen vervuilende stoffen afgeven tijdens of na hun toepassing. De buizen zijn in de eerste plaats op bouwplaatsen bruikbaar als beschermbuizen voor tijdelijke kabels en leidingen, die in sleuven onder de grond worden gelegd.

Na de werken worden de kabels en leidingen uit de buizen getrokken terwijl de buis zelf onder blijft zitten. Na verloop van tijd lost dit dankzij bacteriën volledig op zonder verdere sporen na te laten. Daarnaast zijn biobuizen op basis van aardappelzetmeel commercieel beschikbaar als peilbuizen voor de tijdelijke meting en bemonstering van grondwater. Na de proefnemingen blijft de buis dan gewoon in de grond zitten en lost deze ook volledig op.

Circulaire, tijdelijke oplossing

Het gebruik van bouwmaterialen op basis van hernieuwbare afvalstoffen uit de voedingsindustrie kan een aanzienlijke besparing op (eindige) primaire grondstoffen en materialen opleveren. Bovendien kan het bijdragen aan een oplossing voor de grote afvalberg, die ontstaat bij de verwerking van voedingsmiddelen.

Zeker voor tijdelijke toepassingen is het gebruik van biodegradeerbare materialen interessant. De toepassing van biobuizen in de ondergrond kan de totale milieu-impact van tijdelijke activiteiten op de werf sterk doen dalen.

  • In samenwerking met