contact
- De bouw,
ook iets voor jou?

Onze regionale adviseurs helpen je graag. Stel hier je vraag!

Circulair bouwen: 5 basisprincipes

De manier waarop we bouwen en wonen heeft een grote invloed op onze ecologische voetafdruk. Daarom zetten we optimaal in op circulair bouwen. In 2019 was de bouwsector in Europa verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2.

De manier waarop we bouwen en wonen heeft een grote invloed op onze ecologische voetafdruk. Daarom zetten we optimaal in op circulair bouwen. In 2019 was de bouwsector in Europa verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2.

 Dat kan anders en beter. Hoe? Dankzij circulair bouwen

Recyclage is niet duurzaam (genoeg)

Opvallend: de bouw produceert veel afval, maar recycleert wel 90% daarvan. Met circulair bouwen gaat de sector nu een stap verder.

Recyclage wordt vaak gezien als de meest ecologische vorm van materiaalgebruik. Maar bij circulair bouwen is dit slechts een klein onderdeel van het proces. Het woord circulariteit duidt namelijk op het sluiten van de kringloop. Dat wil zeggen: niet simpelweg materiaal bijmaken dat recycleerbaar is, maar het gebruik van nieuwe materialen zo veel mogelijk vermijden. Hergroeibare grondstoffen en hergebruik spelen daarbij een belangrijke rol.

De 5 basisprincipes van circulair bouwen

 

1. Reduceer de totale hoeveelheid aan materialen

Dat doe je door materialen en opslagruimtes te delen, en op voorhand uit te rekenen waar er mogelijkheid is tot hergebruik of recuperatie van bouwmaterialen.

2. Reduceer niet-hernieuwbare virgin materialen

Krijg inzicht in het aandeel recycled, biobased en virgin materialen via toolscertificaten en databanken. Verhoog op basis daarvan je recycled en biobased content, en vermijd virgin materialen (splinternieuw materiaal dat nog nooit eerder gebruikt is geweest). Zet, waar mogelijk, in op biologisch afbreekbaar / composteerbaar materiaal. Gekende voorbeelden zijn stro, papier en hennep, maar ook meer complexe
bio-synthetische bouwmaterialen horen tot de mogelijkheden.

3. Verleng de gebruiksduur

Zet in op onderhoud van je gebouwen en installaties door de nodige contracten af te sluiten.
Bouwen in lagen of met een modulair ontwerp kan dan weer een lange levensduur in de hand werken.
Door demontage tijdens het ontwerp in het achterhoofd te houden, heb je later steeds vlot toegang tot vervangbare onderdelen.

4. Maximaliseer het potentieel hergebruik van je product

Ontwerpen rond demontage is ook hier een belangrijk punt. Daarbovenop kan je gaan voor gestandaardiseerd ontwerp. Het gebruik van standaard afmetingen maakt het makkelijker om bepaalde componenten te vervangen, aan te passen of elders te hergebruiken. Dit heeft grote impact op je verbindingen. Kalk- of bastaardmortel – tegenover cementmortel – maakt het hergebruik van gevelstenen bijvoorbeeld mogelijk.

5. Recyclage

Uiteindelijk is recyclage natuurlijk nog steeds heel nobel. Ontwerp je materiaal zo dat de elementen gemakkelijk van elkaar te scheiden zijn en ze niet verontreinigd geraken of toxisch zijn.
Niet herbruikbare materialen kan je via zuivere materiaalstromen hoogwaardig recycleren.

Zo maak jij zelf het verschil in de bouw

  • In samenwerking met