De bouw anders bekeken: verrassende jobs in de bouw
De bouwsector is mee met zijn tijd. Ken jij deze bijzondere profielen al?
Of je nu een beroeps-, technische of algemene secundaire richting achter de rug hebt: na je middelbaar verder studeren in de bouw is bijna altijd mogelijk. Zelfs als je de schoolbanken (vroegtijdig) verlaten hebt, kan je een bouwprofessional worden. Zet jij het liefst je brains aan het werk, of knal jij liever meteen hands on de praktijk in? Dit zijn de 3 meest voorkomende bouw-opleidingen met garantie op een topjob in de bouwsector:
Na 5 jaar schoollopen in het buitengewoon onderwijs, kan werk vinden best moeilijk zijn. Je mist misschien nog zelfvertrouwen of de nodige ervaring… maar droomt wel luidop van een job als metser, dakdekker, …! Een extra ABO-jaar of Alternerende Beroepsopleiding Bouw verkleint de stap van school naar werken en vergroot je kansen op een baan in de bouw. Hoe dan? Je volgt 2 dagen les op school of in een opleidingsinstelling zoals de VDAB en gaat 3 dagen op stage op de werkvloer: zo kan je bijleren en tegelijk rustig wennen aan de werksituatie. Je kan deze opleiding perfect volgen tijdens je wachttijd als werkzoekende bij de VDAB.
Eens je het ABO-jaar succesvol afgerond hebt, ontvang je niet alleen een extra getuigschrift van ABO, maar ook een motivatiepremie. Bovendien blijf je gedurende de opleiding de kinderbijslag en/of studietoelage ontvangen. Trouwens, veel kans dat je na dit jaar op je stageplaats mag blijven en zo direct je droomjob in de bouw te pakken hebt.
Een school voor buitengewoon secundair onderwijs kan je hier zoeken. Samen met jou en je ouders bekijken zij of jij in aanmerking komt voor een extra ABO-jaar in de bouw.
Ook een IBO of Individuele Beroepsopleiding is wellicht een optie als je secundaire schooljaren achter de rug zijn. Zeker als je zonder werk zit omdat je ervaring of competenties mist. Frustrerend, toch? Met een IBO-contract begin je meteen bij een bouwbedrijf en leer je al doende de kneepjes van het vak. Een echte on-the-job-training dus, van 1 tot 6 maanden. De VDAB, bij wie je ook als werkzoekende bent ingeschreven, zoekt samen met jou naar een geschikte werkgever en begeleidt je gedurende het hele traject. En een IBO heeft nog meer voordelen. Naast je vaste uitkering heb je ook recht op een opleidingspremie, een verplaatsingsvergoeding en kinderopvangvergoeding. Rond je je opleiding succesvol af? Dan krijg je sowieso een contract bij je bedrijf en kan je meteen aan de slag. Een IBO is mogelijk voor bijna elke vacature en elke job – ook één die jou op het lijf geschreven is.
Nog vragen over een IBO? Hier vind je alvast al heel wat antwoorden.
Wil jij later een onmisbare schakel zijn bij de bouw van woningen, industriegebouwen, bruggen en wegen? Aan de slag als werfleider, aannemer, calculator of tekenaar? Of eerder als burgerlijk (bouwkundig) ingenieur? Dan kan je na je middelbaar gaan voor een bouw-gerelateerde bachelor. De professionele bachelor Bouw spitst zich vooral toe op het werkveld; stages maken er een erg praktijkgerichte opleiding van. In de academische bachelor Bouwkunde focus je meer op onderzoek, en dat ter voorbereiding van een masteropleiding. Daarin kan je je voorliefde voor wiskunde en natuurwetenschappen kwijt. In beide gevallen kan je nadien voor een vervolgopleiding kiezen om je verworven kennis te verbreden of verdiepen. Hoe dan ook: na deze bacheloropleidingen ben je klaar voor een bouw-job met impact.
Meer info over deze opleidingen, de toelatingsvoorwaarden en de instellingen waar je ze kan volgen, vind je hier:
Opvallend is dat er in de bouwsector enorm veel knelpuntberoepen zijn: van meetkundigen en bouwtechnici, naar bouwarbeiders – zowel in de ruwbouw als in de afwerking – tot installateurs en elektriciens, weg- en waterbouwarbeiders, bedieners en monteurs van bouwmachines en -kranen. Dat vacatures voor deze bouwberoepen moeilijker ingevuld raken, heeft verschillende oorzaken. Maar, feit is: jij kan erop inspelen. Er zijn intussen heel wat opties om je om te scholen en een beroep te leren waarmee je aan de slag kan in de bouw. Ook je competenties kan je op een snelle manier bijschaven. Met een gratis online cursus van de VDAB, bijvoorbeeld. Klaar? Go for it!
Interessante sites voor vacatures, opleidingen en info over werken in de bouw:
– Constructiv.be
– Onderwijs.constructiv.be
– VDAB.be
– Wegenbouw.be
– Onderwijskiezer.be
– Degroteverbinding.be