Werken in de bouw, een positieve én onderbouwde keuze

Werken met de handen, gevarieerd werk, de kans om bij te leren, jobzekerheid en beroepsfierheid zijn de 5 belangrijkste elementen waarom een bouwvakker kiest voor de sector. Dat blijkt uit onderzoek van Constructiv.

Werken met de handen, gevarieerd werk, de kans om bij te leren, jobzekerheid en beroepsfierheid zijn de 5 belangrijkste elementen waarom een bouwvakker kiest voor de sector. Dat blijkt uit onderzoek van Constructiv.

Liefst 8 op de 10 bouwvakkers zijn tevreden over hun contracttype, 7 op de 10 over de begeleiding en vorming die ze krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Constructiv, de dienstverlenende organisatie van werkgeversorganisaties en vakbonden uit de bouw.

Bovendien kiezen ze uit volle goesting voor onze sector. Aan ons om de troeven van de bouw nog veel meer uit te spelen
Niko Demeester
Directeur-Generaal Embuild

Alle troeven op tafel. Instroom: geheel informeel. Tijd voor actie

Alle troeven op tafel

Het onderzoek, waaraan 1807 bouwvakarbeiders deelnamen, peilde naar de motieven om in de bouw te werken. Dit zijn de 5 belangrijkste redenen om te kiezen voor de bouwsector:

Top 5

  1. Werken met de handen
  2. Gevarieerd werk

  3. Veel kansen om bij te leren

  4. Hoge werkzekerheid

  5. Beroepsfierheid

Verder gaf dit onderzoek aan dat de bouw een bewuste keuze is om in te gaan werken. Het is dus allesbehalve een laatste optie. Tot slot blijft men in de bouw aan de slag omwille van het goed loon, het vast contract en de goede werksfeer. Dat zijn volgens de Confederatie Bouw allemaal troeven om duidelijk uit te spelen, samen met het feit dat de sector sterk aan het evolueren is en dankzij onder meer digitalisering veiliger, minder zwaar en minder vuil wordt.

 

Instroom: geheel informeel

Ook opvallend is dat de meeste instromers dat doen via een informeel kanaal: 29% via hun vrienden en 22% via familie, tegenover 12% via uitzendkantoren, 10% via scholen en 10% via arbeidsbemiddelaars zoals de VDAB. Als ze ervaring hebben, hebben ze die vooral opgedaan in de horeca (17%), de elektriciteitssector (12%) en de metaalsector (11%). Tot slot blijkt dat jongeren in een alternerend traject een zekerheid zijn voor de bouwsector: 96% van de jongeren geeft aan te willen werken in de bouwsector. ‘Daarom is het beleidsmatig nodig om nog veel meer in te zetten op duaal leren’, aldus Embuild.

Tijd voor actie

Op basis van de onderzoeksresultaten hebben de sociale partners van de bouw zich ambitieuze doelstellingen gesteld. Tegen 2030 moet het aantal leerlingen in de bouwopleidingen met 20% toenemen, de doorstroom naar de sector met 20% groeien en de uitstroom met 20% afnemen. Om die doelstellingen te bereiken, werkt Constructiv aan een passende strategie.
‘We moeten dringend in actie schieten, want de sector kampt nu al met een tekort aan arbeidskrachten’, weet Niko Demeester, directeur-generaal Embuild. ‘Daarom moeten we de sterke punten van de bouw, zoals die uit dit onderzoek zijn gebleken, veel meer in de verf zetten.’

 

  • In samenwerking met