Duaal leren in de bouw: met je hoofd én handen aan de slag

Duaal leren kan zowel voor middelbare scholieren als voor volwassenen die een opleiding volgen in het volwassenenonderwijs. Ben je minstens 15 jaar, heb je het tweede middelbaar achter de rug en sta je te popelen om je handen uit de mouwen te steken? Dan is duaal leren iets voor jou! Ga aan de slag in je favoriete stiel in de bouw en doe meteen hands-on ervaring op.

Duaal leren kan zowel voor middelbare scholieren als voor volwassenen die een opleiding volgen in het volwassenenonderwijs. Ben je minstens 15 jaar, heb je het tweede middelbaar achter de rug en sta je te popelen om je handen uit de mouwen te steken? Dan is duaal leren iets voor jou! Ga aan de slag in je favoriete stiel in de bouw en doe meteen hands-on ervaring op.

Theorie én praktijk tegelijk

Simpel gezegd: duaal leren of ‘alternerend leren’, dat is leren op school én op de werkvloer. Op de schoolbanken leer je de algemene vakken, alle praktijk leer je aan bij een bouwonderneming. Je ontvangt op het einde van de rit een volwaardig diploma en intussen ontvang je een financiële vergoeding. We zetten de voordelen voor jou op een rijtje en laten je kennismaken met enkele jongeren die het jou hebben voorgedaan.

Meer praktijk, minder theorie

Yep, bij duaal leren volg je maximum 2 dagen per week theorie. De andere dagen draai je volop mee in een bouwbedrijf om jouw beroep te kunnen leren. Je doet dus meteen heel wat werkervaring op en je leert van échte vakmensen.

Begeleid door een krak in ’t vak

Tijdens je praktijk in een bedrijf word je gevolgd door een echte bouwprofessional – jouw mentor, die je alle kneepjes van het vak leert en bij wie je altijd terechtkan. Jouw tijdelijke nieuwe bestie, zeg maar.

Meteen (be)loon(d)Ja, je leest het goed: werk je meer dan 20 uur per week op je werkplek, dan word je daarvoor betaald. Dat is dus een dubbele beloning, toch?

Hop, direct een job!

Dankzij duaal leren studeer je af met een flinke voorsprong. Want je deed 3 jaar ervaring op in een echt bouwbedrijf, je hebt al contacten gelegd, … Doe je het goed, dan is er een grote kans dat het bedrijf waar je je opleiding volgt ja graag wilt houden. Kan het nog makkelijker?

 

Zoveel keuze

Zeker weten, voor de meeste beroepen in de bouw kan je een opleiding via duaal leren volgen. Metser, elektricien, tegelzetter, timmerman, … Allemaal mogelijk bij duaal leren!

Eerste stap in de professionele wereld

Je maakt kennis met het echte bedrijfsleven waar je goed wordt omringd. Ondertussen leer je jouw droomjob in de bouw aan. Een coole ervaring die je nooit zal vergeten.

 

BILDR

BILDR brengt werkzoekenden en werkgevers in de bouw samen in één app. Scroll door de jobaanbiedingen, vind een droomjob bij jou in de buurt en chat met bouwbedrijven.

  1. Maak een kort en krachtig profiel in slechts enkele klikken
  2. De app koppelt jouw profiel aan geschikte vacatures
  3. Vink de interessante vacatures aan en BILDR doet de rest!

Is de interesse wederzijds, dan ga je met elkaar in gesprek via de chatfunctie. Zo weet je meteen of het klikt en (wie weet?) wanneer je voor het eerst samen op de werf staat.

Download BILDR NOW

(Buiten)gewoon secundair onderwijs

In het secundair onderwijs bestaan er twee soorten duale opleidingen: in het buitengewoon secundair onderwijs en in het gewoon secundair onderwijs. In het gewoon secundair onderwijs kan je duaal leren in een school voor voltijds SO, een centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) of in een SYNTRA-lesplaats. Hier kan je nagaan welke bouwopleidingen er bestaan per type onderwijs:

(N)iets voor jou?

Heel belangrijk: besef dat je er niet alleen voor staat. Twijfel je? Praat met je ouders, leerkrachten en leerlingbegeleider en ontdek samen of duaal leren bij jou past. Wie weet is duaal leren wel jouw springplank naar een succesvolle carrière in de bouwsector!

Alles wat je moet weten over duaal leren vind je op volgende websites. Check zeker ook de getuigenissen van leeftijdsgenoten en de veelgestelde vragen.

Constructiv.be
VDAB.be
Onderwijskiezer.be
Duaalleren.vlaanderen.be
Vlaanderen.be
Onderwijs.vlaanderen.be
Syntraduaal.be