contact
- De bouw,
ook iets voor jou?

Onze regionale adviseurs helpen je graag. Stel hier je vraag!

Duaal leren in de bouw: met je hoofd én handen aan de slag

Leren hoeft niet altijd op de schoolbanken te gebeuren. Ben je minstens 15 jaar, heb je het tweede middelbaar achter de rug en sta je te popelen om je handen uit de mouwen te steken? Dat kan, met duaal leren. Je leert je favoriete stiel in de bouw en gaat meteen een bank vooruit!

Leren hoeft niet altijd op de schoolbanken te gebeuren. Ben je minstens 15 jaar, heb je het tweede middelbaar achter de rug en sta je te popelen om je handen uit de mouwen te steken? Dat kan, met duaal leren. Je leert je favoriete stiel in de bouw en gaat meteen een bank vooruit!

Theorie én praktijk tegelijk

Simpel gezegd: duaal leren of ‘alternerend leren’, dat is leren op school én op de werkvloer. Met andere woorden: op de schoolbanken leer je de algemene vakken, alle praktijk leer je aan bij een bouwonderneming. Je ontvangt op het einde van de rit een volwaardig diploma en intussen ontvang je een financiële vergoeding. De voordelen op een rijtje:

Meer praktijk, minder theorie

Yep, bij duaal leren volg je max. 2 dagen per week theorie, de andere dagen draai je volop mee in een bouwbedrijf om jouw beroep te kunnen leren. Je doet dus meteen heel wat werkervaring op.

Begeleid door een krak in ‘t vak

Tijdens je praktijk in een bedrijf word je gevolgd door een echte bouwprofessional – jouw mentor, die je alle kneepjes van het vak leert en bij wie je altijd terechtkan. Jouw tijdelijke nieuwe bestie, zeg maar.

Meteen (be)loon(d)

Ja, je leest het goed: al het werk dat je verricht in de praktijk, daar    word je voor betaald. Je krijgt maandelijks een salaris voor de dagen die je op de werkvloer stond. Mooi meegenomen, toch?

Hop, direct een job!

Dankzij duaal leren studeer je af met een flinke voorsprong. Want je deed 3 jaar ervaring op in een echt bouwbedrijf, je hebt al contacten gelegd, … Het gebeurt vaak dat het bedrijf waar je je opleiding volgt, je nadien je eerste echte job in de bouw aanbiedt. Kan het nog makkelijker?

Zoveel keuze

Zeker weten, voor de meeste beroepen in de bouw kan je een opleiding via duaal leren volgen. Metser, elektricien, tegelzetter, timmerman, … Allemaal mogelijk bij duaal leren!

Eerste stap in professionele wereld

Je leert het echte bedrijfsleven kennen terwijl je goed omringd wordt en intussen jouw droomjob in de bouw leert. Een coole ervaring die je nooit zal vergeten.

(Buiten)gewoon secundair onderwijs

Er bestaan eigenlijk maar twee soorten duale opleidingen: in het buitengewoon secundair onderwijs en in het gewoon secundair onderwijs. In het gewoon secundair onderwijs kan je duaal leren in een school voor voltijds SO, een centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) of in een SYNTRA-lesplaats. Hier kan je nagaan welke bouwopleidingen er bestaan per type onderwijs:

(N)iets voor jou?

Heel belangrijk: besef dat je er niet alleen voor staat. Twijfel je? Praat met je ouders, leerkrachten en leerlingbegeleider en ontdek samen of duaal leren bij jou past. Wie weet is duaal leren wel jouw springplank naar een succesvolle carrière in de bouwsector!

Alles wat je moet weten over duaal leren vind je op volgende websites. Check zeker ook de getuigenissen van leeftijdsgenoten en de veelgestelde vragen.

Constructiv.be
VDAB.be
Onderwijskiezer.be
Duaalleren.vlaanderen.be
Vlaanderen.be
Onderwijs.vlaanderen.be
Syntraduaal.be